joi, 17 iunie 2010

FARFURIDI, PERSONAJ ACTIV ŞI ÎN MASS MEDIA CU PRETENŢII CULTURALE

“O DĂM ANONIMĂ” !!!

Caragiale, pe care peste doi ani ar trebui să-l omagiem mai atent o dată cu împlinirea a o sută de ani de la trecerea sa în nefiinţă, este astăzi mai actual parcă decât oricând. De pildă, în mass media extinsă şi pe online, a început să activeze … Farfuridi. Amintim că este cunoscutul personaj al lui Caragiale, revoltat pe Tipătescu şi compania de politicieni în care dorea să acceadă, protestatar alături de amicul Brânzovenescu; vrea să scrie un protest şi îşi îndeamnă amicul astfel : “Trebuie să ai curaj ca mine ! Trebuie să o iscăleşti. O dăm anonimă ! “
În nădragi sau în fustă, acest Farfuridi din mileniul trei, scrie pe unde poate anonime despre teatru. Vrea scandal cu orice preţ ! Fără o minimă documentare, la comandă, împroaşcă noroi sub pavăza anonimatului, cu pretenţia de comentarii culturale. Lansează “informaţii” preluate apoi de o anumită parte a mass media vizuală specializată în manipulări cu urât iz politic pentru care, în genere, cultură înseamnă Sexy Brăileanca. Neaşteptat şi trist este să citeşti în “Jurnalul.ro” al cotidianului “Jurnalul Naţional” un articolaş nesemnat sub titlul pompos “ Piesă de teatru cenzurată pentru că personajul principal seamănă cu Băsescu” !!! O Antenă oarecare preia faimoasa gogomănie şi porneşte o dezbatere cu persoane care n-au călcat într-o sală de teatru dar apără de “cenzură” un dramaturg şi bălăcăresc artişti stimaţi precum regizorul Alexandru Tocilescu şi managerul Teatrului de Comedie, actorul George Mihăiţă. Nu le solicită imediat punctul de vedere, dar îl lasă să bată câmpii pe cel care se consideră cenzurat de patru ani de zile (!!), fostul director al televiziunii publice, Valentin Nicolau. Dânsul cochetează cu dramaturgia, dar omite în intervenţiile sale să amintească că regizorul incriminat i-a montat o piesă la televiziunea publică, ultima premieră reuşită de teatru tv, că i se joacă de mulţi ani o piesă la Teatrul “Nottara”. Nu este un dramaturg oropsit. Persoana nu a mai considerat necesar în manifestările furioase de nedreptăţit politic, să amintească şi de succesele sale. Interlocutării habar nu aveau de ele. Farfuridi dă o anonimă despre “cenzură” fără să se documenteze asupra textului şi să afle cum acesta a fost returnat autorului de către regizor pentru a îl consolida dramaturgic, dându-i chiar şi sugestii pentru plasarea acţiunii, că textul nu s-a repetat, şi nici scenografia nu s-a realizat. Mai documentează-te dragă Farfuridi, ca şi colegii tăi “felceri” în ale teatrului care au preluat subiectul, asupra calităţii dramaturgiei noastre şi lasă strechea politichiei de o parte ! Ar fi multe de spus despre acest “subiect cultural” tratat de Farfuridi şi preluat cu plată de amicii săi. Coloana vertebrală a celor care au “dezbătut” cazul de aşa zisă cenzură, e fracturată de implicarea lor în harababura din politichie. Jignesc lumea teatrului cu neruşinare !
Exemple despre descendenţii lui Farfuridi se mai pot da. Pe online, alţi “analişti” anonimi fac tot felul de comentarii anoste despre observaţii la unele spectacole, lipsite de argumentare. Câţi le citesc nu contează că nu au bunul simţ astfel de “schelete” cu pretenţii culturale să indice prin “trafic ranking” numărul celor interesaţi de aberaţiile lor. În cazul “cenzurii” cineva însă, a şi semnat un articol continuând aberaţiile despre “cenzură” fără o elementară documentare. La ordinul patronului ce îi oferă… linia online respectivă!
Orice atitudine critică este firească într-o lume democrată. În domeniul artei se cunoaşte că funcţionează subiectivismul şi doar timpul consfinţeşte valorile. Doamnelor sau domnilor aveţi totuşi curajul de a nu mai intoxica publicul cu anonime . Semnaţi opiniile !!! Să ştie şi cititorul anonim cu cine are de-a face. Urmaşii lui Farfuridi completează gaşca din mass media şi au ajuns să atace până şi sărmanul teatru afectat grav de criza economică reală a mapamondului.
Mass media practică un genocid cultural informaţional alarmant !!! Atributul de “genocid” e tragic, dar presa îl serveşte din plin, în special televiziunile, vârf de lance al informaţiei falsificate. Farfuridi, de astăzi, rămâne doar una din slugile anonime ale unei prese bolnave.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu