miercuri, 13 octombrie 2010

TEATRUL TV REAPARE PE MICUL ECRAN ?!

“ UNDE-I REVOLVERUL ? “

De ani de zile, televiziunea publică nu a mai produs nicio premieră de teatru. S-au “mobilat” programele cu reluări ! Marți, 12 octombrie s-a anunțat revitalizarea compartimentului de teatru tv. cu “premiera”, “Unde-I revolverul ?”.

Această “premieră” de relansare a proiectelor teatrului tv. ridică o serie de întrebări. Ce înțeleg mai marii televiziunii publice prin teatru tv. ? Care ar fi profilul său ? Prin ce repertoriu ar trebui să atragă telespectatorii ? Spectacolul în “premiera” era cu piesa lui Gabor Gorgey, apreciat scriitor maghiar, regizor și politician ( fost ministru al culturii din Ungaria în perioada 2002-2003) și nu da răspuns întrebărilor. Piesa a mai fost jucată la noi în 1991 la Târgu Mureș, în 1997 la Teatrul “Nottara”, apoi la Timișoara și Constanța, iar în prezent la Naționalul din Craiova. Este o parabolă scrisă în tentă absurdă, cu cinci bărbați de condiții sociale diverse, îngrenați într-un “joc” al puterii ce corupe, duce la dictatura unor principii absurde. Prin această “premieră” profilul teatrului tv. nu era definit. Dacă se investesc fonduri pentru acest departament ar fi de imaginat ca repertoriul teatrului tv să cuprindă premiere cu piese originale sau ale dramaturgilor noștri ori din patrimoniul universal, ne jucate în teatrele instituționalizate. Amintim de pildă, că surata publică a TVR, BBC a conceput cândva chiar și un “ciclu Shakespeare”. În 2012 va fi anul Caragiale, se va gândi TVR să-i dedice lui Nenea Iancu un serial de premiere cu piesele sale ?

“ Unde-I revolverul ? “ rămâne o piesă apreciată, dar prezentarea sa ca “premieră” – cuvânt insistent plasat cu mândrie într-un colț al ecranului în timpul transmisiei – era o păcăleală. Spectacolul beneficia de regia lui Mircea Cornișteanu care ilustra teatral admirabil textul, după ce l-a montat mai întâi pe scenă. Distribuția reunea pe cei care au jucat piesa pe scenă, Horațiu Mălăele alături de colegii săi de la Naționalul din Craiova – Valer Delakeza, Sorin Leoveanu, Angel Rababoc și Marian Politic. Interpretarea lor era remarcabilă. Spectacolul nu își găsea însă, motivarea de prezentare ca “premieră”, fiind o preluare a unui spectacol meritoriu, dar prin care nu se definea profilul teatrului tv. de la care se așteaptă premiere cu rostul de a contribui la atragerea telespectatorilor spre teatru. Se mai specifica la începutul “premierii” : “Omagiu actorului/Teatru pentru toți”. Teatrul tv. ar putea fi un punct de sporirea audienței canalului TVR 1 dacă premierele sale ar servi cu adevărat lozinca : Teatru pentru toți ! “Premiera” nu s-a difuzat pe TVR 1, unde actele culturale nu sunt agreate de direcția postului, ci pe TVR Cultural, un canal cu audiență minoră.

Avem actori de valoare care pot să contribuie la impunerea personalității teatrului tv., dar să ne facem că producem “premiere” la teatrul tv prelunând spectacole din teatre este o făcătură. Preluarea de spectacole este bine venită pentru arhiva televiziunii publice, dar nu îndeplinește condițiile unei premiere. Fonduri substanțiale, la care contribuie și telespectatorii prin taxa obligatorie încasată lunar, investește TVR și în achiziționarea de seriale, de ce nu poate investi și în configurarea personalității teatrului tv. ?

2 comentarii:

  1. Stimata doamna, nu credeti ca a pune virgula intre subiect si predicat, ca in titlul acestei cronici,TEATRUL TV , REAPARE PE MICUL ECRAN ?!, este impardonabil? Mai sunt si alte greseli de topica si gramaticale, dvs. nu va corectati textele?!

    RăspundețiȘtergere
  2. e foarte bine ca a revenit teatrul tv!

    felicitari celor care s au gandit sa readuca marii actori si piese valoroase pe micul ecran!

    RăspundețiȘtergere