joi, 19 iulie 2012

“ JUBILEUL “ – TEATRUL METROPOLIS


MEȘTERUL BELIGAN OFERĂ O … LECȚIE DE REGIE PRIN EVIDENȚIEREA UNEI ACTRIȚE DE MARCĂ

         “Jubileul” este un recital captivant al actriței Maia Morgenstern, în regia meșterului Radu Beligan care amintește însă, cât de important este “rolul” regizorului de a exploata resursele interpretei în funcție de personajul atribuit. Stimulează calitățile speciale ale actriței Maia Morgenstern pe care o ferește de orice exagerări exterioare în prezentarea unui personaj complex, Amelie, o divă. Aceasta  va relata momente importante din cei cinzeci de ani de viață trăită cu tristeți și bucurii. Textul aparține francezilor, Jean- Marie Chevret – actor , scenarist  și lui Michele Ressi – prozatoare și dramaturg, a înregistrat succes internațional, fiind o tragicomedie despre lume teatrului și realitatea curentă privite prin prisma unei vedete. Replica moderează remarcabil, stările și situațiile prin care trece și a trecut diva, îi compune în substanță profilul care este încadrat între două “coperți” prin implicarea servitoarei Caroline (Victoria Dicu). Traducerea Monei Radu servește pe deplin sensurile și subtextul replicii.

         Meșterul Radu Beligan “citește” scenic inspirat piesa pentru a îndruma interpreta pe muchia de cuțit dintre dramatic și comic. Situația lui Amelie pare la început comică, actrița fiind îndrumată spre atribuirea unei nuanțe ironice în prezentarea divei entuziaste că o televiziune de largă audiență o invită pentru a îi sărbătorii jubileul. Cu umor, Maia Morgenstern desenează un prim profil al personajului. Un accident stupid, blocarea divei pe terasa luxosului său apartament, îi anulează orice posibilitate de a onora invitația la jubileu. Din acel moment, Amelie se confruntă cu o situație extremă, amintirile o copleșesc în paralel cu surprinderea datelor realității din jur ignorate până atunci. Interpretei îi revin a parcurge stări dificile, dramatice și comice precum într-un montaj filmic. Evocarea violului din adolescență, lansarea pe drumul spinos al teatrului, sunt dublate de amintiri comice despre viața în teatru și realitatea din preajmă. Rolul se amplifică în consistența definirii personajului, și interpretei îi revin treceri rapide de la o stare la alta interioară. Maia Morgenstern este excelentă și efectuează admirabil aceste treceri, când cu lacrima în ochi, când exuberantă și comică în funcție de replică și situație. În Amelie, interpreta realizează un recital de excepție, cu măsură în nuanțe și expresie, demonstrând că este o mare actriță. Regia o ferește de a practica  maniera stridenței vocale și îi evidențiază substanța harului său unic.
         Și în cazul rolului secundar al Carolinei, regizorul Radu Beligan își dovedește grija pentru a evidenția calitățile actorului. În două prezențe – “prolog” și “epilog” -, Victoria Dicu este remarcabilă și servește cu dăruire și subtilă implicarea caracterizarea lui Amelie. Cu gând interior credibil transmis, Victoria Dicu se evidențiază în susținerea relației cu partenera a servitoarei Caroline, o femeie tristă, sărmană, muncitoare și nemulțumită de salariu. Amărăciunea lui Caroline raportată la pretențiile divei, îndrumă spre efecte ironice deosebite la adresa inconștienței și egoismului vedetei. Victoria Dicu joacă dramatic stările personajului, care prin dramaturgia textului prind un rezultat comic irezistibil.
         Pentru o imagine scenică atractivă a viziunii sale regizorale, meșterul Radu Beligan colaborează  cu Puiu Antemir, un artist în domeniu. Decorul său sugerează generos spațiul elegantei locuințe a vedetei, iar costumele și accesoriile servesc exemplar interpreta.
         Radu Penciulescu, o valoare a regiei noastre, spunea “Piesa se remodelează prin actorii care fac vizibil ceea ce este invizibil în text” . Radu Beligan a aplicat pe deplin acest principiu și “Jubileul” este un adevărat recital al actriței Maia Morgenstern în compania Victoriei Dicu, iar spectatorii vor fi cuceriți emoțional vizionând acestă reprezentație.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu