marți, 4 decembrie 2012

“ ÎNTÂLNIRE CU … PERSONAJUL BERANGER” - COLEGIUL NAȚIONAL “ SFÂNTU SAVA “ : “ ZILELE EUGEN IONESCU “


UN EVENIMENT CULTURAL SURPRIZĂ

Eugene Ionesco (1909 - 1994)
         Mass media, compusă din ziarele de print, cum se mai spune acum, programele televiziunilor și radioului, foarte rar acordă importanța cuvenită informațiilor culturale. De pildă, nu s-a acordat atenția meritată, nici “Zilelor Eugen Ionescu” (25 -28 noiembrie) petrecute la Colegiul Național “Sfântu Sava”, dar mass media toacă, în schimb,  insistent învățâmântul și educația tinerilor. Iată însă, că se mai pertec și lucruri bune, în școlile noastre ! La Colegiul Național “Sfântu Sava” a avut loc un eveniment cultural unicat produs de “Societatea Culturală Eugen Ionescu” – Slatina, orașul unde s-a născut dramaturgul, și colegiul din Capitală, unde a învățat scriitorul. Evenimentul înregistra cea de a XXII-a ediție ! Axat pe creația lui Eugen Ionescu, programul anunța în cele trei zile, o sumedenie de manifestări, cu scopul precis de a oferi elevilor un portret complex al celebrului scriitor. Am onorat invitația pentru “Întâlnirea teatrală cu … personajul BERANGER”.

PRIMA SURPRIZĂ – COLEGIUL NAȚIONAL “SFÂNTU SAVA”
         În perioada 1944 – 1948, după bombardamentul din 24 august 1944, Colegiul Național “Sfântu Sava” a găzduit și Teatrul Național din București , căruia clădirea îi fusese distrusă. Sala are aproximativ șase sute de locuri, este bine îngrijită și … era arhiplină cu tineri entuziașt în uniforme elegante, cu emblema liceului pe sacouri. Au aplaudat îndelung venirea printre spectatori a invitatului special, meșterul Radu Beligan, ca și recitalul prezentat de Emil Boroghină. Acest public tânăr parcă făcea parte din altă lume, decât cea insistent promovată pe micul ecran. A fost o surpriză îmbucurătoare cunoșterea spectatorilor de mâine ai teatrului nostru și a unei instituții de învățământ cu totul deosebite, ce acordă susținere și educației culturale printr-un astfel de proiect .

A DOUA SURPRIZĂ – PROGRAMUL ZILEI
         Președintele “Societății Culturale Eugen Ionescu”, cunoscutul regizor Mihai Lungeanu a oferit, mai întâi, un moment din arhiva teatrului radiofonic, din “Rinocerii” în interpretarea lui Beranger de către meșterul Radu Beligan. Era un fragment radiofonic din apreciatul spectacol al Teatrului de Comedie cu “Rinocerii” în regia lui Lucian Ghiurchescu, premiat cu Theatre des Nations, în 1965, la Paris, pentru cea mai bună participare.
Emil Boroghină în "Întâlnirea teatrală cu ...
 personajul BERANGER" din "Ucigaș fără simbrie"
            A urmat apoi, recitalul remarcabil susținut de Emil Boroghină cu Beranger din “Ucigaș fără simbrie”, la pian, punctând tensiunea momentului fiind compozitorul George Marcu. Cunoscut în prezent ca directorul unuia din cele mai prestigioase festivaluri de la noi, – Festivalul Internațional Shakespeare – derulat din doi în doi ani, Emil Boroghină a activat ca  actor de vază al Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova, dar și ca director, o perioadă, al acestei instituții. Vremea a făcut ca activitatea sa deosebită de actor să  fie uitată, dar prin acest recital, conceput cu mulți ani în urmă, ne-a reamintit și de harul său ca interpret, nu numai de cel de manager cultural. A reunit într-un monolog mai amplu, replicile de substanță purtate de Beranger într-un dialog cu “absentul” ucigaș al logodnicei sale, naivul personaj trăind, aparent absurd, durerea provocată de uciderea lui Denise. Cu finețe, cu rafinament, Emil Boroghină gândea atent dublul plan al replicilor și situației lui Beranger, reușea o transpunere sensibilă în personaj; sublinia căutarea de a descoperi ce a putut provoca ucigașului fapta sa, și care i-a fost motivarea. Recitalul lui Emil Boroghină era exemplar interpretat în scopul cultural de a cunoște personalitatea multiplă a lui Beranger, și din piesa “Ucigaș fără simbrie”, nu numai din “Rinocerii”.

         La Colegiul Național “Sfântu Sava” s-a petrecut un adevărat eveniment cultural și prin “Întâlnire teatrală cu … BERANGER”, dădător de credința că în această instituție de învățământ, se cultivă educația tinerei generații pentru un viitor promițător societății noastre. Participarea meșterului Radu Beligan, cât și recitalul lui Emil Boroghină, au ridicat valoarea proiectului “Zilele Eugen Ionescu”. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu