vineri, 18 octombrie 2013

“FEST(in) PE BULEVARD” – TEATRUL “NOTTARA”


TOAMNA … FESTIVALURILOR 
În toată țara, bântuie ca de obicei toamna festivalurile. Este o inițiativă demnă de stimă pentru popularizarea spectacolelor remarcabile cu actori de valoare, în numele a diferite tematici. E drept, nu toate aceste festivaluri au personalitate , un profil bine definit. Se întâmplă adeseori , ca unele spectacole să circule prin mai toate festivalurile, indiferent de titulatura lor, pentru că acestea ar dori să își definească o personalitate cu ajutorul lor și să atragă publicul. Oricum un festival rămâne o bucurie pentru Marele Public din țară și chiar din Capitală, în unele cazuri. În curând, se va derula în Capitală și Festivalul Național de Teatru (25 octombrie – 3 noiembrie) . Deocamdată să amintim ce s-a mai petrecut în zona festivalurilor. La Oradea a fost prețuit teatrul scurt, la Brăila s-au derulat “Zile și Nopți de Teatru”, generos Teatrul de Comedie a găzduit “Festivalul Național de Improvizație”(!) – o încercare amatoristică de tratare a genului, etc. În București, iată că Teatrul “Nottara” cu un management deosebit și o echipă specializată în marketing, lansează un nou festival - Festivalul Internațional de Teatru “Fest (in) pe Bulevard” (12 – 19 octombrie) !
Proiectul are două secțiuni. Prima este competitivă, cu un motto de trimitere spre starea prezentă a națiunii: “Criză mare monșer !”. Sunt invitate pe criza financiară curentă a teatrelor, patru spectacole puțin cunoscute din Franța, Serbia, Bulgaria și Austria, cărora le sunt alăturate trei spectacole de la noi. Acestea sunt “Candid” de la Teatrul Țăndărică – comentat în 2007 când a avut loc premiera (!!), un Concert (!) Marius Mihalache și invitații săi și “Matrimoniale” producție a Teatrului “Nottara”, în premieră pe țară. Selecția pentru o astfel de competiție este fragilă când îi mai pui drept motto și o replică din Caragiale, absent din concurs. Din motive obiective nu am putut viziona propunerile invitațiilor de peste hotare, dar o documentare minimală asupra titlurilor demonstrează că spectacolele respective nu par a servi intenția motto-ului. Un exemplu ar fi , de pildă, “Woyzeck” de Buchner (Teatrul Pygmailon din Austria), piesă care numai despre criza actuală nu vorbește. Selecția pe o astfel de temă nu dovedește consistență, mai ales când la noi sunt numeroase teatre ce au în repertoriul actual, spectacole despre criza morală, financiară, și chiar politică. Selecția secțiunii respective rămâne … un mister sub toate aspectele, pornind de la cel financiar, la cel valoric.
Cea de a doua selecție, necompetitivă, a fost denumită “Bulevardul comediei”. Perfect ! Numai că din cele șapte spectacole selectate, numai unul nu aparține Teatrului “Nottara”, și acela nefiind o comedie de bulevard, “Familia Tot” , o admirabilă tratare în urmă cu doi ani a acestei piese de către Victor Ioan Frunză la Centrul Cultural UNESCO “Nicolae Bălcescu” din Capitală (spectacol comentat pe blog). În rest, secțiunea cuprinde spectacole mai vechi sau mai noi ale inițiatorului Fest(in) : “Nu vorbiți cu actorii”, “Metoda”, “Scandal la operă”, “Zeul măcelului” (comentate pe blog la data premierii) și două premiere ale Teatrului “Nottara” – “Mobilă și durere”, “Un pic prea intim”. Firește nu lipsesc din programul festivalului, lansările de carte, colocviile, spectacolele lectură și sărbătorirea vedetelor teatrului!
Desigur, acest program al festivalului, ce nu denotă un regulament strict, s-a alcătuit cu entuziasm pentru prima ediție și cu interes pentru lansarea a trei premiere ale Teatrului “Nottara” – “Mobilă și durere” de Teodor Mazilu în regia lui Alice Barb, “Matrimoniale” de Lia Bugnar în regia Dianei Lupescu și “Un pic prea intim” de Rajiv Joseph în regia lui Cristi Juncu, pe care la vom comenta.
Mai trebuie să amintim că un abonament pentru trei spectacole din Fest(in) costă 103,68 roni și un bilet la un spectacol, 47,52 roni, asta pe …criza generală !!!

P.S. După Festivalul Național de Teatru va urma Festivalul Național de Teatru Independent, inițiat de Fundația Godot și Centrul Cultural al Artelor ( Primăria sectorului 3), în perioada 4 -10 noiembrie. A mai fost o manifestare dedicată teatrului independent concepută de Chris Simion – festivalul “Undercloud,” ne popularizată, așteptăm comentarii în mass media pentru noua inițiativă , având alături acum, o primărie !!
Ceva scârție în proiectele festivalurilor noastre, începânt clar de la obținerea finanțării pe o criză acută pentru teatre și selecția unor spectacole, efectuată din diverse interese și lipsită de criteriu valoric.

Un comentariu: