joi, 5 decembrie 2013

“ POEZIA VISULUI “ – UNTEATRU

POȚI FI CAPTIVAT DE LUMEA POEZIEI !
         Rare, foarte rare sunt spectacolele de poezie. Repertoriile teatrelor, ca și actorii ignoră poezia în recitalurile pe care le inițiază în special pentru sălile studio. Ion Caramitru și Horațiu Mălăele, sunt printre puținii meșteri în interpretarea cu rafinament a poeziei pentru a o dărui apoi, spectatorilor înstrăinați de creația lirică.


         Un eveniment propune “Unteatru”, unul din puținele teatre independente care doar în doi ani și-a consolidat personalitatea prin repertoriile alese și echipa de interpreți. Pentru “Poezia visului” reunește o echipă de excepție, iar publicul întâlnește o colaborarea de senzație între generații . “Pasărea măiastră” a dansului contemporan Miriam Răducanu concepe un recital cu poezia lui Emil Bota în interpretarea remarcabilă a tânărului actor Lari Giorgescu și  scenografia lui Vladimir Turturică. Este o minunată inițiativă și întâlnire culturală, având drept rezultat un recital surprinzător ce taie respirația spectatorilor care au uitat că în teatru și poezia îi poate atrage și transmite emoție.
         Miriam Răducanu care a fost “dascăl” și pentru Gigi Căciuleanu, este o personalitatea ce multora le-a luminat adolescența prin spectacolele realizate în timpul trist al “epocii de aur”. “Nocturnele” din anii ’70 în care dansul și versul își găseau viață, ca și numeroasele sale coregrafii, rămân exemple de reprezentații greu de uitat. Prezentul teatral tulbure de astăzi, nu a mai adus în atenție numele acestui mare creator. Iată însă, că revine într-un teatru independent cu un proiect pentru a ne propune să cunoaștem poezia regretatului Emil Bota, scriitor și actor. “Creator de imagini și întâmplări încărcate de sensuri”, poeziile sale ne instigă la descifrarea “visului” fiecăruia. Miriam Răducanu selectează din ansamblu poetic al lui Emil Bota, cinsprezece poezii, fiecare cu trimiteri metaforice sensibile spre universul existenței umane. Îmbracă spectacolul în scenografia inspirat creată de Vladimir Turturică. O pânză albă ale cărei două colțuri sunt ridicate în fundal, ascunde mici acesorii pentru interpretul ce poartă o “cămeșe” albă cu discrete motive populare. “Visătorul” își primește publicul în semiîntuneric cu chipul încadrat între două perne cu rol simbolic spre vis, aceiași imagine va funcționa și în finalul reprezentației. Lumina marchează mereu cu atenție drumul “visului” între real și ireal.
         Pentru orice actor este foarte dificil să dea trăire sinceră sensurilor versului, indiferent cărui poet aparțin. Lari Giorgescu reușește admirabil acest “examen” prin inteligenența sa creatoare de expresie credibilă. Se transpune în personajul frământat de vise, cu bucurii și coșmaruri, totul prin o trăire intens interioară, exprimată prin rostirea cuvântului dublată de expresie gestuală. Actorul dovedește dibăcie în “citirea” interioară a subtextului versului, mobilată emoțional. Devine o performanță pentru acest tânăr actor recitalul său impresionant și prin “școala” parcursă în preajma lui Miriam Răducanu de cizelare a expresiei corporale. Recitalul nu presupune ilustrarea prin dans, împreună regizor și interpret, reușesc să capteze emoția publicului prin poezia lui Emil Bota ce demonstrează că omul poate descoperi în vis sensibilități, dar și amărăciuni ale vieții.

         Un teatru independent lansează prin “Poezia Visului” invitația de a ne desprinde măcar pentru o oră de zgura curentă a realității. Prin întoarcerea la sensurile poeziei, devine un spectacol eveniment cultural inițiat de “Unteatru”, datorat colaborării dintre generații de creatori prin Miriam Răducanu și mai tinerii săi parteneri, actorul Lari Giorgescu și scenograful Vladimir Turturică. Toată admirația pentru acest spectacol ce reunește printr-o echipă de creatori dorința de a descoperi sensuri ascunse și ale poeziei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu