sâmbătă, 12 iulie 2014

“ HOTEL CALIFORNIA “ – “TEATRELLI”

UN SPECTACOL ESTIVAL …
         În Capitală, ca și în țară, stagiune estivală nu se organizează. Teatrele instituționalizate ar fi oficial în concediu două luni. Teatrele independente încearcă să își continuie activitatea, dar nu cu rezultate strălucite pentru că și mulți actori independenți sunt în concediu. Sârguincios, doar “Unteatru” a inițiat o stagiune estivală cu spectacolele sale de marcă. De oarecare atenție mai beneficiază teatrul independent în cafenele, cum ar fi Godot Café –Teatru.

         Revenind la teatrele instituționalizate, amintim că printre ele a mai apărut unul, în buricul târgului – “Teatrelli”, cu o sală elegantă. Funcționează ca teatru de proiecte în cadrul Centrului de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București care îl și finanțează. Lansarea a avut loc cu “Quartet”, spectacol comentat pe acest blog. În cadrul proiectelor sale propune acum, “Hotel California” de Neil Simon, autor la modă în repertoriile curente.
         Piesa dramaturgului contemporan american Neil Simon este o comedie alcătuită din patru, se poate spune “scheciuri”, din care în spectacol au răms numai trei: “Un Oscar”, “O nuntă” și “O entorsă”. Reprezentația este realizată de un regizor apreciat – Gelu Colceag,  într-o distribuție cu actori cunoscuți. Gelu Colceag deține știința de a construi scenic ritmat o comedie și de a specula cu imaginație umorul situațiilor.
         “UN OSCAR” este o satiră despre o vedetă nominalizată la celebrele premii. Carmen Tănase, o actriță prețuită pentru evoluția atât pe scenă, cât și pe micul ecran în telenovele, punctează portretul unei vedete ambițioase, invidioase și năzuroase. În rolul lui Sydney, soțul vedetei, aflat în preajma sa la momentul premierii, Mircea Constantinescu și el actor la Teatrul Odeon, susține admirabil, cu fin umor relația cu partenera.
         “O NUNTĂ” redă cu umor, scandalul dintre doi părinți a căror odraslă, în ziua nunții, se pare că nu mai vrea să se mărite și se închide în baie. Trăiesc dramatic situația disperată, dar cu rezultat comic spumos, Radu Gabriel și Tania Filip, actori - profesori care însă, activează și în diverse proiecte teatrale. Sunt remarcabili pentru modul în care găsesc resurse de expresie în specularea comicului situației și replicii.
         “O ENTORSĂ” prilejuiește un moment comic, când vacanța a două cupluri prietene, este tulburată de Bety care suferă la tenis o entorsă, ce iscă un scandal între cei patru. Exploziv dezvoltă cu mult umor situația Tania Filip (Bety), Radu Gabriel (Bill), Mircea Constantinescu (Tom) și Radu Maria (Tina).
         În roluri de figurație din ultimele două episoade mai apar tinerii actori, Cristina Constantinescu și Alexandru Pietricică. Nimeni din această distribuție nu apelează la exagerări în interpretare pentru evidențierea prin efecte derizorii a situațiilor comice. Se detașează însă, Radu Gabriel care deține un har aparte pentru comedie. Joacă mai puțin pe scenă și mai mult în seriale de televiziune, dar este nu numai un actor deosebit, ci și un regizor și creator de texte comice. Amintim că în 2011 a realizat “Filarmonica de comedie”, un excelent spectacol satiric despre actualitate, prezentat la Teatrul de Comedie (comentat pe blog). Se alăturau lui Radu Gabriel, Marius Florea Vizante și Gheorghe Ifrim , apreciați actori comici. Inexplicabil spectacolul a dispărut din repertoriile curente, dar iată că după trei ani este preluat de “Teatrelli”.
         În peisajul tern al spectacolelor verii, “Hotel California” rămâne o reprezentație amuzantă. Distribuția și regizorul meritau însă, o alegere repertorială cu substanță, nu o înșiruire de scheciuri modeste ca țintă satirică. “Teatrelli” este totuși, un teatru de proiecte finanțat de Primărie, dar proiectele arătate până acum, se rezumă a servi în special, personalități ale teatrului, nu și pe tinerii actori care se zbat să își afle un rol în teatrul independent.


P.S. Vom mai comenta pe parcursul verii, o serie de spectacole din stagiunea de curând încheiată, restante, și care nu s-au detașat prin diverse calități.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu