joi, 24 noiembrie 2016

“FETIȚA SOLDAT” – TEATRUL NAȚIONAL “I.L.CARAGIALE” (Proiect “9G” – Sala Mică)

UN POEM SENSIBIL, CU MULTE TÂLCURI

În 2014, Centrul de Creație Teatrală “Ion Sava” al Teatrului Național “I.L.Caragiale”, iniția programul “Noua Generație” (“9G”). Mai mulți tineri regizori și actori, au propus proiecte pentru acest program, din care s-au selectat și realizat anual aproximativ cinci spectacole. Au reușit remarcarea în cele două ediții “ActOrchestra” și “(D)efectul Placebo”. Spectacolele din “9G” au fost comentate pe acest blog la data lansării. Cea de a treia ediție oferă o nouă reușită cu “Fetița soldat”, un spectacol cuceritor, emoționant. Dramaturgul Mihaela Michailov, regizoarea Silvia Roman, scenografii Bianca și Sabina Veșteman și actrițele Cristina Juncu, Silvana Mihai cu parteneră din off prin glas Mariana Mihuț, și-au unit spiritul creator și inventiv pentru un proiect cu o temă sensibilă – dragostea față de cei apropiați. Echipa este majoritar tânără, aflată în debut pe o scenă importantă a vieții teatrale.
         Poemul dramatic inspirat conceput de Mihaela Michailov, devine suport al unui one woman show. Aparent este povestea unei copile de nouă ani, Ami. În urma morții mamei când avea doar cinci ani, tatăl și-a refăcut viața și Ami a rămas în grija Bunicii. Copila inventează acum, un “joc” al întrebărilor cărora le caută răspuns cu ajutorul neprețuit al Bunicii, evocările ei inocente cu accente comice, vizează delicat fațete ale societății actuale. Aparent pare copilăros “jocul” care ajunge la faza dorinței lui Ami de a fi “soldată” ca să își protejeze Bunica de moarte. Mihaela Michailov, cu măestrie, îmbracă “jocul” lui Ami în poezie metaforică subtilă pentru a se adresa adulților. Ami le aminteșe adulților, că legătura afectivă cu cei din preajmă, consolidează evoluția în viață. Acest poem special, bogat în sugestii emoționale, original conceput de autoare, ridică ștacheta interpretării pe o scenă. Tinerii implicați în dezvoltarea sa teatrală, dovedesc însă, o înțelegere profundă a intențiilor scriitoarei. Mihaela Michailov s-a remarcat în viața teatrală prin texte apropiate de frământările tinerei generații, cum ar fi “Interzis sub 18 ani” sau “Profu’ de religie”. Ca un adevărat psiholog, scriitoarea surprinde reflectarea societății actuale în trăirile tinerei generații. În “Fetița soldat” se prezintă de fapt, un întreg univers al timpului prezent pe care Ami îl descoperă cu ajutorul Bunicii care îi deschide porțiile cunoașterii, cu bune și relele sale din care nu lipsește moartea.

        
CRISTINA JUNCU (Ami)
Ca într-un puzzle se compune monologul lui Ami în care fetița își amintește dialogul cu Bunica; intervențiile din off în “joc” ale Bunicii prind multiple tâlcuri prin marea actriță Mariana Mihuț care le rostește cu sensibilitate, cu nuanță. În “jocul” lui Ami, un copil năzdrăvan, dar cu suflet matur în înțelegerea vieții, tânăra regizoare Silvia Roman găsește calea descifrării atente a substratului evocărilor. Construiește teatral minuțios povestea lui Ami. Fiecare situație evocată cu fin umor în “joc”, regizoarea o ilustrează teatral ireproșabil, cu grijă pentru evidențierea substratului dramatic. Găsește un sprijin substanțial în scenografia realizată de surorile Bianca Veșteman și Sabina Veșteman. Decorul casei Bunicii propune în amănunte realiste multiple spații, care se transformă miraculos în locurile "jocului" lui Ami. În planuri cu diverse niveluri, definite cu fantezie scenografic, se desenează un întreg univers. Regizoarea completează imaginea teatrală cu noi sensuri prin proiecții (filmare și montaj video – Adi Bulboacă), drept accente pentru sublinierea demersului metaforic al textului. Cortine muzicale și muzica originală datorate lui Bogdan Balea, completează armonios, atmosfera reprezentației. Viziunea regizorală demonstrează importanța colaborării depline a regizorului cu scenograful și ceilalți din echipă pentru a impune teatralitatea unui text.

       
SILVANA MIHAI (Ami)
 
Propunerea de one woman show solicită o interpretare specială din partea actriței distribuite, mai ales când se află în fața unui poem dramatic, iar personajul este un copil luat  drept pretext al mesajului scrierii. În două reprezentații, tinerele actrițe Cristina Juncu și Silvana Mihai, trec cu brio acest adevărat examen de actorie. Cristina Juncu urmărește mereu să sugereze că naivitatea lui Ami ascunde de fapt, o înțelegere matură a situațiilor prin care trece copila. În “jocul” lui Ami, actrița cooptează drept parteneri spectatorii de la care parcă așteaptă răspuns la întrebările copilei. Prin expresii gestuale și priviri, actrița completează sugerarea personalității interioare complexe a personajului. 
Silvana Mihai devine o fetiță cu temperament, mereu curioasă, dar și foarte sensibilă în multe momente ale “jocului” inventat de Ami. Cu mult farmec în manifestările aparent copilărești, actrița nu scapă din vedere să accentueze și substratul situațiilor evocate. Finalul dezvăluirilor copilei, Silvana Mihai îl susține impresionant, atenționând asupra momentului când Ami ajunge la deplină maturitate prin cunoașterea morții. Sensibilitatea și umorul nu lipsesc din interpretarea acestor tinere actrițe excelente – Cristina Juncu și Silvana Mihai. Este performant pretextul transformării lor într-un copil care judecă lumea.
Am urmărit două reprezentații cu “Fetița soldat” pentru a aprecia interpretele. La ultima, am privit la început cu neîncredere prezența printre spectatori a mai multor copii veniți cu profesoara. Spectacolul însă, i-a cucerit și i-a amuțit, aplaudând cu entuziasm la final, dovadă că poemul Mihaelei Michailov și interpretarea, i-a cucerit și emoționat prin sensurile sale.
“Fetița soldat” demonstrează din nou, că tânăra generație de creatori deține  valori capabile să citească teatral în profunzime o propunere dramaturgică. Este un spectacol reușit care lansează nume noi și confirmă capacitățile de scriitor ale autoarei textului, ca personalitate în domeniu.


          
      

Un comentariu:

  1. sunt de argint de la Garman, m-am căsătorit acum 8 ani fără un copil, căutam cu disperare o soluție pentru că doctorul a spus că nu pot rămâne însărcinată, dar un prieten de-al meu m-a îndrumat către un jucător de vrăji numit Dr. White și i-a explicat problemele mele și mi-a promis că totul va fi bine cu mine în 12 zile, mi-a dat câteva instrucțiuni pe care le-am făcut perfect, am fost la spital pentru test și mi-au confirmat că sunt însărcinată cu o săptămână și acum am frumosul meu fiu și mai am o altă sarcină chiar acum, mulțumesc ție dr White, contactează-l pentru tot felul de soluții,

    1) dacă doriți să returnați Ex.
    2) dacă vrei vraja să rămâi însărcinată.
    3) dacă doriți să opriți avortul spontan.
    4) dacă vrei să fii iubit de cineva.
    5) vraja pentru a vindeca tot felul de boli sau boli.
    Si altii.
    el este cel mai bun și foarte adevărat. wightmagicmaster@gmail.com. WhatsApp: +17168691327

    RăspundețiȘtergere