marți, 14 februarie 2017

“ ARTISTS TALK “ – ArCuB

RAFINATĂ SATIRĂ DESPRE … “ARTĂ PENTRU ARTĂ”

         Sub pretextul, “modrenizării” actului teatral, se înmulțesc în ultimul timp, regizorii care ignoră valoarea textelor celebre. Aplică “artă pentru artă” vrând să fie mai presus de dramaturgi, fără miza emoției comunicării publicului unui mesaj convingător. Detașarea unor astfel de regizori față de public și contextul lumii în care trăiesc, afectează rostul educațional cultural al teatrului. Uită sau ignoră că un artist prin creația sa este un formator de opinie și are responsabilitate față de spectatori prin mesajul transmis. Artistul este și el un  cetățean, nu poate omite acest aspect în dialogul artistic cu concetățenii săi spectatori.
       

  Gianina Cărbunariu, regizor, dar și dramaturg, autoare și a spectacolului “Artists Talk” (“discuții ale artiștilor cu publicul”), practică cu succes teatrul documentar și s-a afirmat astfel, printre puținii artiști cetățeni. Toate spectacolele sale realizate în urma unei minuțioase documentări propun teme curente desprinse din realitatea unei lumi aflată în furtuna conflictelor sociale și politice. Gianina Cărbunariu deține harul rar de a își scrie textele pe care le regizează, și nu “actualizează” valori ale dramaturgiei de dragul inovației artistice. Pentru “Artists Talk” Gianina Cărbunariu s-a documentat din falsele dezbateri care însoțesc diversele turnee, festivaluri de teatru sau film, de la noi și din lumea cea largă. În aceste dezbateri, artiștii discută un act artistic, cu înfumurarea snobului față de cei cărora se adresează prin creația lor, publicul. Inteligent, dramaturgul și regizorul Gianina Cărbunariu concepe un scenariu satiric din șase secvențe în care artiștii dau interviuri despre conceptul lor materializat într-un film sau un alt demers creator. Autoarea acestui excelent spectacol de teatru documentar, își alege pentru susținerea tematicii situația geopolitică actuală și dramatică a emigrației. La “dezbaterile” din acest scenariu,  toți cei intervievați sunt mândri de creațiile lor pe tema emigrației, numai că răspunsurile la întrebările esențiale adresate de ziariși sau spectatori, demonstrează lipsa cunoașterii fenomenului abordat, superficialitate, egoism, îngâmfare. Într-una din secvențele scenariului reușit, un artist emigrant și el cu întreaga familie dintr-o țară estică în vest, când răspunde că “arta pentru artă” practicată i-a adus consacrare, demonstrează egoismul unui individ total dezinteresat de situația dramatică a lumii în care trăiește. Finalul reprezentației recurge la amintirea destinului unei scriitoare care a fost dusă la Auschwitz pentru a sublinia un alt aspect al temei dramatice a emigrației, dar și a ultranaționalismului secolului trecut, tema este periculoasă și astăzi prin demersurile geopolitice diferite din lume. Acest spectacol adresează un mesaj, nu numai “artiștilor”, ci publicului care privește numeroase “acte artistice” ce nu îi provoacă emoție, judecarea temei propuse și se consideră a fi inferior “creatorilor”.
         “Artists Talk” este un spectacol original prin abordarea tematică și realizarea teatrală, pornid de la text, regie și interpeții actori care se dovedesc a fi artiști cetățeni. Devine astfel un avertisment percutant că “actul artistic” trebuie să dețină o adresă directă, credibilă prin temă și tratare. Regizoarea Gianina Cărbunariu conduce cu fermitate derularea celor șase scene cu “dezbateri” desprinse din realitate într-un decor aparent simplu, consistent în sugestii, creat de Dorothee Curio din Germania și completat prin efecte video realizate de Mihai Păcurar. Decorul compus din câteva scaune, microfoane, cortină sclipitoare, câteva obiecte cu rost metaforic, este dominat de proiecții ample. Proiecția de bază în susținerea tematicii “somewhere in Europe”  - “undeva în Europa” cu un scris eclatant, “lozincă” luminoasă, mereu prezentă indică amploarea fenomenului “artistic” abordat “discuțiilor”. Pentru că întâlnirile cu artiștii au loc la festivaluri internaționale, efectele video au drept scop principal, manipularea subtitrării replicilor rostite în limba română, engleză “aproximativă” și franceză. Bobo Burlăcianu prin muzică, punctează ironic atmosfera acestor discuții cu false pretenți despre “artă”.
        
 “Nu sunt activist, sunt artist” este o replica unui “creator”, pe deplin contrazisă de interpretarea diverselor tipologii de către cei cinci tineri actori minunați, implicați cu tot sufletul acestui proiect. Ei arată că sunt cu adevărat artiști care pledează activ, convingător pentru responsabilitatea actului artistic. RUXANDRA MANIU, ILINCA MANOLACHE, ALEXANDRU POTOCEAN, GABRIEL RĂUȚĂ și BOGDAN ZAMFIR, trec dezinvolt și rapid prin o serie de tipologii, caracterizate ireproșabil în esență fie cu ironie, fie dramatic. Devin regizori, actori, coregrafi, realizatori video, profesori de artă, etc, și chiar un primar, fiecare realizând apariții admirabile pentru susținerea situației din diversele scene ale “discuțiilor”. Nu trebuie omis faptul, că au reușit apreciabil rostirea replicii în multe secvențe și în limba engleză sau franceză. Majoritatea celor din distribuție sunt actori activi în teatrele instituționalizate care se mândresc cu realizările lor în diverse spectacole. Tănăra actriță a Teatrului Mic, Ilinca Manolache, apariție și în teatrul independent, devine fie reporter, coregraf sau tăcutul personaj dramatic din final, Irene, și fiecare intervenție o creionează subtil în funcție de cerințele situației, cu fin umor, sensibilă ironie ori amară stare interioară dramatică. Într-o altă serie de “personaje” din viața artistică, Ruxandra Maniu, actrița Teatrului Odeon, cu farmec, inventiv, desenează diversele tipologii care îi revin. Remarcabil este actorul independent, Alexandru Potoceanu care deține un palmares bogat nu numai în teatru, dar și în film pentru știința definirii “fotografiei” personajelor în diverse situații. Se remarcă de asemenea, actorul Teatrului “Nottara”, Gabriel Răduță prin expresiile esențiale atribuite diferitelor tipologii interpretate. Aplauze pe deplin meritate, răsplătesc și pe Bogdan Zamfir, actor cu studii în Belgia, interpret în Franța care se implică sensibil nuanțat în propuneriile regiei.

         “Artists Talk” se înscrie în zona spectacolelor de teatru documentar de excepție, este solid construit în intenția de satira rafinată a tematicii alese, transmisă convingător publicului. Acest spectacol  este un câștig pentru prestigiul  de Centru Cultural al Municipiului București - ArCuB.

Un comentariu:

  1. sunt de argint de la Garman, m-am căsătorit acum 8 ani fără un copil, căutam cu disperare o soluție pentru că doctorul a spus că nu pot rămâne însărcinată, dar un prieten de-al meu m-a îndrumat către un jucător de vrăji numit Dr. White și i-a explicat problemele mele și mi-a promis că totul va fi bine cu mine în 12 zile, mi-a dat câteva instrucțiuni pe care le-am făcut perfect, am fost la spital pentru test și mi-au confirmat că sunt însărcinată cu o săptămână și acum am frumosul meu fiu și mai am o altă sarcină chiar acum, mulțumesc ție dr White, contactează-l pentru tot felul de soluții,

    1) dacă doriți să returnați Ex.
    2) dacă vrei vraja să rămâi însărcinată.
    3) dacă doriți să opriți avortul spontan.
    4) dacă vrei să fii iubit de cineva.
    5) vraja pentru a vindeca tot felul de boli sau boli.
    Si altii.
    el este cel mai bun și foarte adevărat. wightmagicmaster@gmail.com. WhatsApp: +17168691327

    RăspundețiȘtergere