marți, 18 aprilie 2017

DOINA LEVINTZA – EXPOZIȚIE PERMANENTĂ DE COSTUME DE TEATRU

MĂIASTRĂ CREATOARE DE FRUMOS

Regizorii actuali în majoritatea lor, consideră costumele personajelor din spectacolul la care lucrează, un lucru lipsit de importanță. Ignoră că teatrul presupune și imagine grăitoare care să servească tema spectacolului și viziunea regizorală. Spectatorii însă, rețin întodeauna, contribuția costumelor în definirea credibilă a personajelor interpretate de actori. 

DOINA LEVINTZA este singura CREATOARE pentru care costumul obligatoriu trebuie să dea sens și strălucire personajului. Măiastra creatoare a imaginat costume, dar și scenografii pentru numeroase spectacole-eveniment de neuitat și prin imagine în teatru, film și televiziune. Doina Levintza este ceea ce se poate numi “regizorul” imaginii prin costume. Amintim de pildă, spectacolul “Hic sunt Leones”, proiect realizat în urmă cu câțiva ani la Teatrul Național din Capitală de Dan Purric care a fost o adevărată istorie vie a costumului.

Cu prilejul festivalului anual de teatru, Naționalul bucureștean a găzduit o impresionantă expoziție Doina Levintza, cu costume cu greu descoperite prin diverse depozite. Acum, măiastra creatoare deschide o Expoziție permanentă de costume în Bulevardul Ion Mihalache, nr.113, sectorul 1, la parterul unui bloc. Expoziția te poartă fascinant în lumea ascunsă a teatrului prin “citadela de rezistență a frumosului împotriva urâtului”, cum comenta și Dan Puric la vernisaj. Expoziția este și o lecție strălucită, “vie” și pentru aceia care se consideră scenografi. Amintim că scenografia reunește spiritul creator al celui care construiește decorul, dar și costumele într-un spectacol.

Doina Levintza prezintă drumul parcurs de la schița la costumul expus acum pe un manechin. Creatoarea atenționează și că orice costum presupune atenție sporită pentru accesoriile sale prin care se complerează tipologia personajului reprezentat. Expoziția are și o secțiune dedicată perucilor în care se explică modul cum se realizează acestea. Evident, din expoziție nu lipsesc și pălăriile, accesoriu deosebit și necesar adeseori.

Pentru costumele Doinei Levintza cuvintele sunt puține și seci ca să poți explica inventivitatea, fantezia cu care au fost create. De exemplu, broderii migălos lucrate marchează epoca unor costume pentru personajele lui Shakespeare și le sporește pe deplin imaginea. Fiecare costum trimite la destinația personajului. Privite aceste costume provoacă așteptarea ca manechinul care îl poartă să îți vorbească despre el.

Expoziția Doinei Levintza poate fi considerată o carte de istorie a creativității în teatru sau film în care fiecare pagină vorbește de la sine, amplifică sensul cuvântului personajului căruia i-a fost atribuit un costum. O bijuterie de preț a teatrului este această expoziție care prezintă cu mult tâlc și viitorilor scenografi ambițioși menirea costumului într-un spectacol.

Cortina nu se poate trage astăzi, peste importanța costumului în definirea unui personaj. A ignora imaginea transmsă prin costum, afectează credibilitatea unui spectacol de teatru sau a unui film ori emisiune de televiziune. La reușita în fața Marelui Public a unui act artistic, contribuie și imaginația culturală a creatorului de costume.

În alb și negru costumele Doinei Levintza uimeau cândva în programele de divertisment tv. Uimesc astăzi ,colorat și în teatru. Expoziția oferită de Doina Levintza arată că scenografia și prin costume rămâne o adevărată ARTĂ!

Un comentariu:

  1. sunt de argint de la Garman, m-am căsătorit acum 8 ani fără un copil, căutam cu disperare o soluție pentru că doctorul a spus că nu pot rămâne însărcinată, dar un prieten de-al meu m-a îndrumat către un jucător de vrăji numit Dr. White și i-a explicat problemele mele și mi-a promis că totul va fi bine cu mine în 12 zile, mi-a dat câteva instrucțiuni pe care le-am făcut perfect, am fost la spital pentru test și mi-au confirmat că sunt însărcinată cu o săptămână și acum am frumosul meu fiu și mai am o altă sarcină chiar acum, mulțumesc ție dr White, contactează-l pentru tot felul de soluții,

    1) dacă doriți să returnați Ex.
    2) dacă vrei vraja să rămâi însărcinată.
    3) dacă doriți să opriți avortul spontan.
    4) dacă vrei să fii iubit de cineva.
    5) vraja pentru a vindeca tot felul de boli sau boli.
    Si altii.
    el este cel mai bun și foarte adevărat. wightmagicmaster@gmail.com. WhatsApp: +17168691327

    RăspundețiȘtergere